Najlepšie sú prázdniny na ranči

Ahoj, rančeri,

práve k vám cvála posledný z troch príspevkov týkajúcich sa obľúbených aktivít v tábore "Prázdniny na ranči". Nikto nepochybuje o tom, že všetci sa najviac tešia na koníky. Najviac  na vychádzky do terénu v čarovnom prostredí Podpoľania, ale tomu predchádza výcvik na jazdiarni, pretože nikto skúsený ešte z neba na koňa nespadol . A výcvik tiež nepozostáva len z jazdenia, treba sa naň pripraviť ... nielen seba, ale aj svojho koňa. Príprava začína už doma, keď si nachystáš a zoberieš so sebou oblečenie vhodné na jazdenie, teda žiadne krátke nohavice alebo sukničku, sandálky a tričko s obrázkom jednorožca: ) ale  dlhé nohavice/tepláky/legíny, pevná obuv a ak by to bolo potrebné, tak aj teplé a ideálne aj nepremokavé a "neprefúkateľné" oblečenie ...  Ak máš, tak aj prilbu, ale nemusíš hneď utekať do obchodu, ak prilbu nemáš, požičiaš si na ranči, majú veľkosti na všetky hlavy : )

Pred samotným jazdením treba zasa pripraviť (vždy dvojica detí) aj svojho koňa, na ktorom sa pri jazdení budete striedať. Koňa vám vyberie koniarka Katka, tak aby ste vzhľadom na svoj vek a skúsenosti  svojho koňa a jeho temperament zvládli. A tiež aby sa nestalo, že si vyberiete vo výbehu koňa, pretože sa vám páči ten tmavohnedý v diaľke, ale pritom prstom ukazujete na kravu/býčka ... to by bolo iné " ródeo" . 

Ale vráťme sa k príprave ... svojho koňa si s pomocou inštruktorov privediete z výbehu, očistíte, osedláte, a keď budete všetci takto pripravení, odvediete koníky  na jazdiareň, a potom už len ľavú nohu do ľavého strmeňa, vyšvihneš sa do sedla, pohneš koňa do kroku a pozorne počúvaš rady inštruktorov, aby ste sa čo najviac naučili/zopakovali/zdokonalili a mohli si neskôr vychutnať aj nezabudnuteľnú vychádzku do krásnej okolitej prírody.

A či už vám bude pridelená Karamelka, Amor, Áres, Palino alebo niektorí iní z koní, určite ten váš bude pre vás ten najkrajší a najlepší. Tak si prázdniny na ranči  príďte užiť. Teší sa na vás vedúci tábora

Zdeno