Koniec  starého a začiatok nového

Koniec starého a začiatok niečoho nového býva pre nás impulzom k naštartovaniu, načerpaniu energie a elánu.

Tak je to aj s končiacim starým  a začínajúcim novým rokom. Všetci si dávame predsavzatia čo v novom roku zmeníme alebo vylepšíme, na čom popracujeme.

Tak napríklad že budeme viac športovať, alebo častejšie venčiť svojho domáceho štvornohého miláčika, aby sme v práci alebo v letnom tábore kamarátov omráčili svojou kondíciou a figúrou. Môžeme si dať záväzok že sa budeme zdravšie stravovať. Je to  tiež užitočné rozhodnutie. Ak nebudeme kupovať potraviny, ovocie  a zeleninu, ktorá k nám nadopovaná putuje  tisíce kilometrov ale uprednostníme  made in SR, domáce produkty slovenských výrobcov, svojou troškou prispejeme nielen svojmu zdraviu ale aj životnému prostrediu.  Je dobrou správou, že aj tety kuchárky v detských táboroch CEVARM  sú fanúšikmi  produktov domácich výrobcov.Taká  domáca polievočka z čerstvej slovenskej zeleninky a parené buchty s domácim slivkovým lekvárom posypané ručne zberaným slovenským makom od tety Gabiky. Mňam, už aby bolo leto a Prázdniny na ranči.

Ozaj, nielen očným lekárom, ale aj fyzioterapeutom sa vraj rysuje super biznis. Všetci sedíme za počítačmi, ďobeme  do mobilov, tabletov a v obrovskom zaujatí technikou nevnímame čas. Prekvapení precitneme až  vtedy, keď nás začnú  bolieť oči, kĺby či chrbtica. A že to raz príde, to je nepríjemná istota.

Je teda na čase dať si záväzok „všetko s rozumom“ a k našim spoločníkom - mobilom a počítačom priradiť povinné „zdravotné prestávky“ na vyrovnanie chrbtice.

Ale o mobiloch v tábore niekedy nabudúce.  Už roky dozadu  sme mali pravidlá telefonovania v tábore ilustrované  obrázkom mobilu a textom: Ach mobily, mobily, čo by sme bez vás robili ? Asi by sme sa zbláznili...  Závislosť od mobilu sa stala diagnózou ktorú nemožno podceňovať.

Zaregistrovali sme, že  fyzioterapeuti  ortopedickej kliniky   organizujú detské tábory, ktorých hlavným programom sú rehabilitačné cvičenia. Takýto program  letného tábora deti neohúri, ale je fakt, že rodičia záujem o cvičenia majú  a  fyzioterapeuti kapacitne nestíhajú. Druhá vec je, že organizátori síce s deťmi cvičia, ale nesledujú, ako si deti v automatoch nakupujú kvantá koly a nezdravých sladkostí, takže efekt  zdravého životného štýlu je v nenávratne. Ale to je už iná téma, téma o tom, ako dôležitý je výber kvalifikovaného organizátora detského tábora.

Ak si dáme veľa predsavzatí je nanajvýš pravdepodobné, že nie všetky splníme. Dajme si teda  najviac tri. Trojka je dobré číslo – takže viac pohybu, zdravá strava a viac času na vyrovnanie chrbtice k mobilom a počítačom. A všetko ostatné, ako dobrá nálada a pozitívna energia prídu samé.   

A aby sme nezabudli, v starom roku končí naša stránka  www.cevarm.sk a plní elánu a energie v novom roku 2018 spúšťame vynovený web. V tretej dekáde  úspešného pôsobenia  na trhu v našej ponuke uprednostňujeme kvalitu nad kvantitou.

Novému webu www.cevarm.sk  želáme úspešné pôsobenie a našim klientom šťastnú ruku pri výbere letného tábora.

Váš mravec CEVARM