Najvyšší čas na ochranu proti kliešťom

Najvyšší čas na ochranu proti kliešťom
Patríte medzi tých, čo sa pred infekciami chránia očkovaním ? Zima pomaly končí, najvyšší čas na vakcínu proti kliešťovej encefalitíde. Očkovaním síce nezabránime prisatiu kliešťa, ale môžeme zabrániť ochoreniu.
Malý nenápadný kliešť obyčajný môže na človeka preniesť nebezpečné ochorenia - kliešťovú encefalitídu alebo lymskú boreliózu.

Aj keď nie všetky kliešte sú infikované, riziko ochorenia netreba podceňovať.Podľa prieskumov vírus kliešťovej encefalitídy prenáša iba 2% kliešťov, baktérie borélie môže mať každý desiaty.
Proti kliešťovej encefalitíde vieme zabojovať zaočkovaním, na boreliózu očkovacie vakcíny zatiaľ neexistujú. Nič však nie je stratené, riziko ochorenia dokážeme znížiť, ak kliešťa čo najskôr z tela odstránime.    K prenosu vírusu dochádza po dvoch hodinách od prisatia, borélie sa do krvi dostanú až 24 hodín po uhryznutí kliešťom.

V rámci prípravy na letné tábory sa môžeme naučiť aj to, ako správne kliešťa vybrať. Existuje veľa zaručených spôsobov, môžeme použiť pinzetu alebo kliešťa vybrať rukou. Na zníženie rizika infikovania má logiku použite pinzety. Aj vedúci táborov Cevarm majú osvedčený spôsob ako na ne.
Kliešťa chytíme čo najbližšie pri koži. Kývaním na jednu alebo druhú stranu ho uvoľníme a polootáčkou na niektorú stranu kolmo vytiahneme. Nerobíme pritom trhavé pohyby, aby sme kliešťa nerozpučili a neoddelili hlavu od tela. Nepoužívame mydlo, olej ani krém, kliešť by sa dusil a obsah svojho žalúdka aj s boréliami vyvrátil do ranky. Ranku po vytiahnutí kliešťa vydezinfikujeme alkoholom alebo prípravkom s obsahom jódu.
V dôsledku globálneho otepľovania sa kliešte vyskytujú aj na miestach donedávna nevídaných, sú aj v parku alebo doma v záhrade. Nemajú však radi vysoké teploty a sucho, vtedy sa zdržiavajú pri zemi. Na trávu vyliezajú keď sa ochladí, ráno a podvečer alebo po daždi. No pri vlhkom počasí striehnu na nás na tráve a kríkoch celý deň. Na letné tábory sme však v CK Cevarm dobre pripravení a zvládame aj kliešte.

Aj na výlete s rodičmi môžete kliešte prekabátiť - choďte po chodníku, tam určite nebudú. A ak plánujete behať po tráve a po lese, nezabudnite stratégiu, ako na ne:
1. Do prírody sa obliekame tak, aby sme mali zakrytú čo najväčšiu časť tela
2. Pred odchodom na výlet sa pre istotu nastriekame repelentom
3. Po návrate z výletu si dôsledne skontrolujeme telo, dáme pozor, aby sme si nepoplietli malého kliešťa a znamienko : )
4. Prisatého kliešťa čím skôr vykývaním odstránime 
5. Ranku vydezinfikujeme a pre istotu pár dní pozorujeme

Veľa super zážitkov pri hrách na lúke, v lese či doma v záhrade vám želá

Váš mravec Cevarm